Luisteren is cruciaal! | Week 16 en 17

Wat luisteren voor een mens kan betekenen is zoveel meer dan ik ooit had gedacht. Natuurlijk weet je dat luisteren goed voor je is. Maar hoeveel energie het kan geven is zo oneindig veel meer dan ik had gedacht.

Twee weken waarin ik niet veel heb kunnen doen, maar wel veel na heb kunnen denken. Waarin luisteren voor mij de beste vorm van communicatie is. Waar niet luisteren jezelf te kort doen is.

Ik dacht dat ik goed luisterde. Tot ik begon aan dit project. Een project waarin het van groot belang is dat ik begrijp wat mensen ergens van vinden. Wat komen bepaalde dingen dan ineens hard binnen. Ik had nooit verwacht dat ik het zo moeilijk zou vinden om vol te houden wanneer anderen sterke woorden hebben. Maar wat hebben ze echt te zeggen? Waar gaat het echt om. Want het is mooi om te melden dat je iets wel of niet mooi vind aan een idee. Maar daar zit een emotionele laag onder.

Volgens mij raakt dat de essentie van Design Thinking. De essentie van het echt begrijpen van je gebruiker. Dat geeft energie! En met die energie kan je mooie producten ontwerpen die nog bij je gebruiker passen ook.

Wat mij betreft is dit een levensles die ik nooit meer wil vergeten. Wat is het heerlijk om je dan op papier te kunnen uiten. Wetend dat het op deze manier voorwaardelijk definitief wordt gemaakt.

Naast dit (bijna) filosofische verhaal heb ik natuurlijk meer gedaan deze weken. Zo heb ik een sessie gegeven over Getting Things Done van David Allen. Dat is een methode om taken gedaan te krijgen. Daarnaast hebben we de wildste ideeën bedacht voor de HR Tool en afscheid genomen van een collega.

Sessie Getting Things Done
In al die jaren werken met GTD (Getting Things Done) heb ik nu een deel van mijn kennis over kunnen dragen aan een aantal collega’s. Van inbox-zero tot het hele GTD proces. Waar de “weekly review” een van de belangrijkste onderdelen is.

Ik vond het erg leuk om mijn kennis op deze manier te delen. De reacties achteraf waren ook erg goed. Het stimuleert een hoop positieve discussie. Als dat het enige is wat er te bereikt is. Dan ben ik helemaal blij!

Effectief brainstormen!
In week 17 heb ik met een aantal mensen gezeten en de gekste dingen gebrainstormd voor de HR Tool.

Dit is een kort overzicht van de ideeën:

261597_10203265920588219_22413720_n

Iets zoets en lekkers kan daar natuurlijk niet bij ontbreken

1620655_10203265920428215_2037803146_n

 

Daar kan je natuurlijk nog niet veel soep van koken. Door onze ideeën te visualiseren hadden we gelijk een heel mooi overzicht waar we over konden discussiëren.

Wat we hebben gedaan is een aantal ronden waar ik een uitdaging neerlegde met minimaal 2 beperkingen. Om van daaruit ideeën te ontwerpen. Daar moesten dan minimaal 4 schetsen voor worden gemaakt per ronde. Op die manier werd iedereen positief geforceerd om zoveel mogelijk ideeën te genereren. Later hebben we een aantal van de ideeën samengevoegd. Waarna we alles hebben gecategoriseerd. Om tot slot het beste idee daaruit te pakken en daarop voort te borduren en eigenlijk gelijk een soort flow diagram te maken.

Een hele leerzame ervaring. Ik was blij dat Stefan erbij was. Die heeft enorm geholpen het proces in de juiste richting te duwen. Achteraf zie ik dat de manieren die hij voorgesteld heeft erg handig zijn!

Tot slot
Alles bij elkaar waren twee leerzame weken. Ik heb geleerd wat luisteren betekent en er wat mee kunnen oefenen. Verder heb ik geleerd hoe je effectief kunt brainstormen.  Ik heb zin in volgende week! Mijn laatste week alweer bij Concept7 😮

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>