Geïnspireerd, inspireren en grenzen zoeken | Week 10 – 12

Presenteren, dagjes weg, kennismaking en voortgang. Een bewogen drietal weken, waarin ik vooral hard heb gewerkt en nieuwe dingen heb gedaan. Zo heb ik gepresenteerd voor de groep, zijn we 1 dag weggeweest en hebben we samen kerst gevierd. Daarnaast heb ik een belangrijke keuze gemaakt.

Week 10

Presentatie voor de groep
Maandagmorgen heb ik mogen presenteren voor de groep. Ik heb het gehad over wat ik allemaal al heb gedaan. Maar ook waar ik allemaal goed in ben naast Concept7. Ik vond het interessant om te zien hoe de groep reageerde op mijn kennis van GTD (Getting Things Done).

Wat mij betreft een mooi moment waarop ik kon laten zien wie ik ben en wat ik allemaal nog wil gaan doen. Ik heb het dan ook als nuttig ervaren. De groep weet nog beter met wie ze te maken hebben en ik heb mijn verhaal kunnen doen. Dit had ik wel eerder al kunnen doen!

Kennismaking Annemieke
We hebben een nieuwe collega… Annemieke! Zij is onze zogeheten HR-dame. Zij gaat er alles aan doen om iedere werknemer binnen Concept7 zo goed mogelijk te laten functioneren op hun plek. Persoonlijke ontwikkeling staat daarbij centraal. Tof! Het is echt nuttig om iemand op de werkvloer te hebben die er speciaal is voor dat soort zaken.

Het gesprek met Annemieke beviel mij erg goed. Wat kan zij goed luisteren! We hebben het wat gehad over hoe het mij bevalt binnen Concept7. En ik heb eerlijk verteld wat mijn ervaringen zijn tot nu toe.

Week 11

Persona’s overheidspartij
Deze week mag ik aan de slag met de persona’s voor de overheidspartij. Ik hou het nieuwe format aan wat we eerder ook al hebben gebruikt. Mijn grootste uitdaging blijft toch om de juiste foto’s te vinden voor de persona’s. Gelukkig vind ik het eindresultaat wel erg mooi geworden! Het is gewoon lastig om de juiste persona’s te kiezen voor het juiste gevoel.

bedrijf-save

Customer Journey
Ik vind het zo cool wanneer je iets gewoons pakt en dat mooi maakt. Dat mocht ik deze week doen met Henk Wijnholds. Een van de klanten van Henk wilde een Customer Journey inzichtelijk. Dit hebben we gedaan door de Customer Journey als een soort levenslijn te visualiseren.

Schermafbeelding 2014-01-17 om 15.18.47

 

Stel je voor dat dit op je muur hangt +/- 10 meter lang, 1,5 meter hoog. En dat je op die manier alle aanleidingen en vragen van klanten inzichtelijk kunt maken. Hier hebben we in totaal zo’n dag aan gezeten. Ik mocht Henk helpen om het concept te visualiseren/op poten te zetten. Uiteindelijk heeft hij dit compleet uitgewerkt. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat!

DNA dag
Ik vind het tof om te zien hoe betrokken Concept7 is bij zijn medewerkers. Een van de dingen die ons verteld werd voor de DNA dag was: “We willen gewoon graag samen de toekomst van C7 vaststellen.” Hoe vet is dat!

Tijdens de dag zelf waren er 2 sprekers die ons in lieten zien hoe bedrijven duurzamer kunnen leven. En wat de toekomst is van HCD binnen Concept7. De zogeheten ‘next-step’. Daarna ging iedereen aan de slag met zijn/haar toekomst voor Concept7.  Om tot slot allemaal onze presentatie te geven van wat wij zien als de toekomst. Er kwamen echt heel interessante ideeën voorbij. Fransis presenteerde de vraag; “Wat als we geen salaris meer krijgen”. En gaf daar ideeën en vorm aan. Hoe cool!

Mij eigen presentatie ging over Concept7 als ‘goednieuwsverspreider’. Hoe Concept7 een deel kan uitmaken van het verschil in eenzaamheid in onze maatschappij. Hoe Concept7 een ‘inclusive’ cultuur kan zijn.

Al-met-al een mooie en gezellige dag. Ik kan zulke dagen voor elk bedrijf aanraden. Voor de leiding omdat dit gewoon ontzettend veel nieuwe ideeën en input geeft. En aan de werknemers omdat dit een enorme boost geeft voor je werk. Het stukje betrokkenheid voor het bedrijf wordt nog groter.

Week 12

Langs bij boeren!
Empathie is een van de sleutelwoorden binnen het HCD-proces. Design-thinkers moeten zich in kunnen leven in hun doelgroep. Hoe beter dat inlevingsvermogen, hoe beter het eindresultaat. Aldus HCD. Hier kan ik alleen maar ja en amen op zeggen. Mijn ervaring om direct bij de gebruiker langs te gaan is tot nu toe alleen maar positief geweest. Het voelt als met de voeten in de aarde. Met je handen aan het werk. Echte mensen ontmoeten en vatbaar maken waar je mee bezig bent.

Zo mocht ik deze week met Marijn mee naar 5 boeren. Het doel was om zoveel mogelijk input te verzamelen over de ervaringen van de boeren met de overheidspartij. En dat deden door middel van een kwalitatief onderzoek. Wat betekent dat we geen vragenlijst voorleggen en die stuk voor stuk afwerken. Maar dat we echt luisteren naar het verhaal van de boer. Doorvragen is hierbij een van de sleutelwoorden. Echt begrijpen waar de boer mee zit. Als piek op de boom mocht ik de laatste boer zelf interviewen!

Tot slot heb ik nog even gereflecteerd met Marijn. En zijn beeld was dat ik het prima had gedaan. Maar nog wel meer door zou mogen vragen. Hier ben ik het geheel mee eens. Ik hop nog wel eens snel van het ene naar het andere onderwerp. Dit is ter zijde ook nog iets waar ik de aankomende tijd sowieso meer aan wil werken. Ik ben er erg goed in om conclusies te trekken. Maar om goed onderzoek te doen is het cruciaal dat ik die conclusies ook natrek. En alvorens conclusies te trekken eerst goed te luisteren.

Voortgang Ron (de keuze)
Daar zit ik dan, ruim over de helft van mijn stage. Sterker nog, nog maar iets meer dan 6 weken te gaan! Wat gaat dat snel! En dan begint het te kriebelen. Heb ik wel genoeg gedaan? Heb ik wel alles uit mijn stage gehaald wat voor nu mogelijk is? En in het gesprek met Ron kwam ik erachter dat dit niet zo is. Nu is het tijd voor actie, maar hoe, wat moet ik dan doen?

We kwamen eigenlijk beiden tot de conclusie dat het mooiste zou zijn als ik ergens een soort ‘product-owner’ van kan worden. Maar dat gaat niet met echte klanten, dat zijn gewoon te grote partijen. Dus het zal iets intern moeten zijn. Hmm daar moet ik nog maar even over nadenken.

Gesprek Annemieke
Na twee dagen piekeren, ‘wat dan’, kwam ik tot de conclusie dat ik maar eens om tafel moest met Annemieke. Die heeft de kortste lijntjes en die ziet ook het beste in of het voor mij echt tijd is om een eigen project op te pakken.

Na 5 minuutjes praten werd al snel duidelijk dat het inderdaad tijd is voor de ‘next-step’. Een eigen project. Annemieke moest gelijk denken aan haar idee voor een HR-App. Wat dat dan precies in moet houden is nog niet helemaal duidelijk. Maar dat komt nog wel. Na de kerstvakantie meer hierover.

Ik hou van C7
Dat doen we natuurlijk allemaal. Ik zeg ‘ik hou van C7′ niet als een statement, maar omdat dit de naam is van het spel wat we deden op kerstavond. We hebben een heerlijk avondje gehad met de groep waar we een variant deden op, wat anders, het ‘ik hou van Holland’ spel. Gezellig avondje met champagne, lekker eten en tot slot een barbeque als cadeau!

Tot slot
Dit waren opnieuw bewogen weken waarin van alles is gebeurd. Heel wat ervaring opgedaan en nieuwe dingen geleerd. Ik vond de DNA-dag echt mooi. En het feit dat ik het vooruitzicht heb op een eigen project ben ik wel heel blij mee!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>