week9-IO

Hoe je schetsen bijna tastbaar maakt – Week 9

Het hek is van de dam! De sluizen staan open! Het is tijd om alle ideeën en schetsen zo goed als tastbaar te maken. Bij Concept7 noemen we dit Interactie Ontwerpen (IO). Dat is ook precies wat je doet, je ontwerpt interacties. Alle functionaliteiten worden uitgewerkt. Aan het einde heb je dan een klikbaar ontwerp van de website.

Bij het klikbaar maken van de ontwerpen maken we gebruik van de tool Axure. Met Axure kan je echt ontzettend veel: van klikbare modellen, tot hele interacties als het openen van een uitklapbaar menu tot heuse slideshows. Je kan zelfs voor mobiel ontwerpen. Zo wordt je ontwerp ineens wel erg tastbaar. Op deze manier kunnen we de ontwerpen testen. Het enige wat dan nog ontbreekt is de “look & feel” van het design.

Mijn ervaring met Interactie Ontwerpen is tot nu toe erg positief. Ik vind het heerlijk om te prutsen met interacties en het is verbazingwekkend hoe snel eerdere ideeën ineens realistisch worden.

Dit is een voorbeeld van zo’n wireframe: http://share.axure.com/N7MCWS/ dit is dezelfde wireframe maar dan met wat meer design: http://share.axure.com/N7MCWS/

Mocht je geïnteresseerd zijn in Interactie Ontwerpen dan kan je dit artikel lezen van Ivo een van de Interactie Ontwerpers bij Concept7: http://www.heeftstijl.nl/tips-en-trucks-om-beter-te-ontwerpen-en-te-wireframen/

week9-IO

De overheidspartij

Deze week ben ik gestart met een nieuw traject, ditmaal voor een overheidspartij. Dit traject is weer compleet anders dan de meubelgigant. Ik loop deze keer mee met Marijn. Het grote verschil zit hem in het type complexiteit. Waar het bij de meubelgigant vooral zoeken is naar nieuwe oplossingen, is het bij deze partij vooral een hele berg aan informatie die verwerkt zal moeten worden. Marijn heeft al aardig wat ervaring met dit soort projecten. Het lijkt mij mooi als ik met hem mee kan kijken en mee kan helpen. Zoals Wopke het al zo mooi tegen mij zei, “waarschijnlijk heeft Marijn allang een idee in zijn hoofd van hoe de site er uit komt te zien”. Daarna legde hij mij uit dat ik waarschijnlijk het meeste zal gaan leren over hoe keuzes worden gemaakt tijdens een traject.

Van tevoren hebben, Marijn, Ron en ik even gezeten om mijn rol binnen het traject helder te krijgen. We hebben afgesproken dat ik zo intensief mogelijk mee ga draaien door ook gewoon mee te denken met het concept, mee te schetsen en interactie ontwerpen te maken. Natuurlijk is en blijft Marijn eindverantwoordelijke en zal alles wat ik maak nauwkeurig door hem worden beoordeeld. Voor nu vind ik dat alleen maar prettig. Zoals we bij CMD gelijk contact hebben met de opdrachtgever, vind ik het nu wel fijn dat ik gewoon mee kan draaien in een project en “gewoon kan doen”.

Nieuwe vorm personage

Nog een hoogtepunt van deze week was mijn kans om te werken aan een nieuw idee. Het idee was een nieuw soort persona. De traditionele vorm is een foto met wat tekst. In dit geval wordt meer ingespeeld op gevoel dan op tekst. Hoe vet is het als onderstaande persona in A2 hangt in het kantoor. Je krijgt gelijk het gevoel dat de persona over moet brengen!

week9-IO-2

One thought on “Hoe je schetsen bijna tastbaar maakt – Week 9”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>