schetsen

Hoe je van idee tot uitwerking gaat – Week 6

Het mooiste van afgelopen week was de kracht zien wat schakelen tussen abstract en concreet kan doen.

Het was interessant om te zien hoe Stefan en Rick de conceptfase van een van de klanten aanvlogen. Deze sessie was bedoeld als voorbereiding op een presentatie. De presentatie voor het concept zou die middag met de klant doorgesproken worden. Deze presentatie moest de klant de week daarna intern geven. Rick gaf een bondige terugkoppeling van de eerdere sessies, waarna Stefan die informatie direct interpreteerde. Vanuit deze interpretaties werden schetsen gemaakt. Een bijzonder eenvoudige en doeltreffende manier om van abstract naar behoorlijk concreet te gaan. Daar zouden ze op school nog wat van kunnen leren! Vaak bleven we veel teveel zitten in het abstracte en gingen daarna over naar te concreet, waardoor de stap van het testen eigenlijk overgeslagen wordt. Het volgende heeft mij nog het meest verwonderd, terwijl het eigenlijk zo logisch lijkt. Nadat de schetsen zijn gemaakt wordt er direct afstand genomen om de schetsen opnieuw te beoordelen en vragen te stellen als, waarom dit zo is gemaakt en waarom dat dat lijntje heeft (Design Thinking). Een stap die in het dagelijks leven eenvoudig over wordt geslagen. Wat heb ik ervan genoten om dit schouwspel mee te maken en zelf aan deel heb kunnen nemen.

schetsen

Nog een interessante stap in dit schouwspel was het vermogen om voldoende ideeën te genereren, maar niet te blijven hangen in de ideeën, maar snel een richting te kiezen en daar op voor te borduren. Dus naast het vermogen om ideeën snel te testen, een stap terug te zetten, en vanuit daar opnieuw te interpreteren, is er ook het vermogen om snel ideeën te genereren en daaruit een keuze te maken. Een simpele methode die Stefan hiervoor gebruikte was een wit a4-tje op te delen in 4 vlakken, waar elk vlak dient als een andere uitwerking van het idee. Dit leidt ertoe dat je niet oneindig blijft hangen in het bedenken van nieuwe ideeën, of dat je enkel 1 idee bedenkt en daar op voortborduurt. Vier is genoeg om de krachtigste ideeën visueel te hebben en ook net niet teveel.

Deze ervaring was voor mij zeker de moeite waard!

De reden dat ik bij deze sessie zat, was dat ik de Customer Journey zou uittypen om het daarna te ordenen. Daarna heb ik een opzet gemaakt voor de persona’s, zodat Renate die uit kon werken. Zo gezegd, zo gedaan. Het ging deze keer al een stuk eenvoudiger dan de vorige keer.

De meubelgigant

Naast het sparren over de bovenstaande partij hebben we ook gespard over de meubelgigant. Dit ook in samenwerking met Stefan. In eerste instantie heeft Ivo al onze bevindingen over de meubelgigant voorgelegd bij Stefan. Waarna al snel gekozen werd voor 3 conceptrichtingen. Vervolgens heeft Ivo de boel voor zichzelf op papier heeft gezet en verder uitgedacht. Volgende week gaan we weer zitten hiervoor.

Tablet design

Van abstract naar concreet, nu is het tijd om weer even concreet bezig te gaan. Deze keer mocht ik de designs van een app voor een tablet aanpassen. Hierin had ik nog best wat vrijheid. Het leukste is dat deze app straks terug is te vinden in de winkel, daarmee kunnen klanten producten bestellen die op dat moment niet in de winkel zijn. Dan hoeven ze niet eerst weer naar huis, maar kunnen ze gewoon op locatie bestellen.

Tot slot

Ik vind het heerlijk om bezig te zijn met concepten en ideeën, maar ik ga ook steeds meer inzien hoe belangrijk het is om daar niet te lang in te blijven hangen. Het advies van Raymond „gewoon doen” wordt steeds concreter. Gewoon lekker bezig zijn, kleine projecten doen en die vervolgens ook afronden geeft net zo goed energie.

En als toetje een korte video over Design Thinking

2 thoughts on “Hoe je van idee tot uitwerking gaat – Week 6”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>